5 Kebaikan Pinjaman Peribadi Bank

5 Kebaikan Pinjaman Peribadi Bank

Pinjaman peribadi merupakan sejenis pinjaman yang amat popular di kalangan rakyat Malaysia meskipun terdapat tanggapan negatif terhadap peminjam-peminjamnya. Tidak dinafikan terdapat banyak juga kes-kes senarai hitam dan kebankarapan akibat daripada tabiat meminjam yang tidak sihat dan kadar keterhutangan isi rumah Malaysia antara yang tertinggi di Asia tenggara.

Namun begitu,

 

1) Kadar faedah/keuntungan yang jauh lebih rendah berbanding Kad Kredit.

Bukanlah sesuatu yang pelik apabila seseorang dikenakan faedah sehingga 18% apabila menggunakan Kad Kredit. Namun, rata-rata di luar sana, hampir setiap orang mempunyai kad kredit. Alasan yang diberikan adalah mudah jalankan transaksi dan sebagai kegunaan untuk masa kecemasan.

Tetapi, faedah pinjaman peribadi hanya sekitar 6-11% sahaja pada kadar tetap dan tempoh pembayaran balik boleh didapati sehingga 10 tahun. Sebab itu ramai orang yang mohon pinjaman peribadi untuk langsaikan hutang kad kredit. Jadi, untuk kemudahan berbelanja, masukkan wang pinjaman tersebut kedalam akaun simpanan dan gunakan kad debit atau perbankan online anda untuk membuat pembayaran.

 

2) Pinjaman Pelbagai Guna

Pinjaman peribadi adalah amat unik berbanding pinjaman-pinjaman lain seperti pinjaman perumahan, beli kenderaan dll. Anda tidak perlu menyatakan atas tujuan apa pinjaman dibuat. Dalam erti kata lain, suka hati andalah nak buat apa dengan duit itu.

Kebiasaaannya peminjam memohon pinjaman peribadi untuk tujuan-tujuan seperti perkahwinan, pendidikan, melangsaikan hutang, mengubahsuai rumah, melancong, memulakan perniagaan dan lain-lain lagi.

 

3) Simpanan atau Pelaburan

Untuk mengumpul simpanan dan meletakkan simpanan tersebut dalam instrument-instrumen pelaburan akan mengambil masa mengikut kemampuan anda. Pulangan atau dividen pelaburan juga bergantung kepada jumlah simpanan/pelaburan yang dibuat. Kerana itu adanya produk seperti ASB Loan untuk memenuhi keperluan seperti ini.

Dengan pinjaman peribadi, anda tidak terhad kepada satu instrumen pelaburan sahaja. Terpulang pada anda untuk menilai, institusi pelaburan manakah yang wajar mejadi destinasi pilihan pelaburan anda.

Mungkin juga anda mendapat tips berkenaan saham yang bakal naik harga atau peluang perniagaan yang boleh beri pulangan jangka pendek. Alangkah indahnya jika pada waktu itu anda mempunyai wang tunai untuk mengambil kesempatan ke atas peluang-peluang yang datang bergolek ini.

 

4) Melonjakkan “Credit Score” Anda

Bukanlah sesuatu yang pelik apabila anda membuat permohonan pinjaman rumah misalnya dan pihak bank bertanyakan tentang pinjaman-pinjaman yang lain. Dalam menilai permohonan pinjaman, “Credit Score” merupakan penanda aras yang digunakan dalam mendapatkan gambaran tentang profil hutang-hutang anda. Dalam erti kata lain, “Credit Score” ini menunjukkan prestasi anda sebagai seorang “paymaster”.

Pihak bank agak sukar memberi pinjam kepada orang yang tidak mempunyai hutang dengan mana-mana institusi kewangan kerana mereka tidak dapat kenal personaliti kredit anda.  Lebih banyak hutang yang anda ada, lebih tepat analisis “Credit Score” dapat dibuat dan ini akan menjadi hujah utama dalam menyokong permohonan pinjaman yang sedang anda buat.

 

5) Penyatuan Hutang

Kadar faedah yang rendah berbanding hutang lain seperti kad kredit dan lain-lain membolehkan anda menggunakan pinjaman peribadi untuk melangsaikan hutang-hutang tersebut dan komitmen bayaran bulanan anda akan menurun. Penyatuan hutang juga akan memudahkan proses menguruskan pembayaran balik kerana sekarang anda hanya perlu bayar pada satu institusi kewangan sahaja berbanding sebelum ini.

Banyak bank dan institusi kewangan menawarkan pinjaman peribadi untuk tujuan ini dan yang menariknya adalah sewaktu proses permohonan, komitmen-komitmen sedia ada yang bakal dilangsaikan nanti tidak diambil kira dalam menentukan kadar keterhutangan anda dan jumlah yang layak dipinjam.

 

P/S: Pesanan admin, nak pinjam tu boleh, takda masalah, janji kita siap-siap kira yang kita dh boleh mampu bayar bulanan dengan bank & gunakan hasil pinjaman yang lulus tadi untuk kegunaan yang betul dan gunakan untuk berniaga. 

Berminat untuk memohon pinjaman peribadi? Isi borang dibawah atau klik butang “Whatsapp” di bucu kanan bawah ya. Terima Kasih 

Loan Moratorium PKP 3.0

Loan Moratorium PKP 3.0

PETALING JAYA: Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, hasil perbincangan bersama Bank Negara Malaysia (BNM), industri perbankan memberi jaminan dan komitmen penuh untuk terus memberikan bantuan pembayaran balik pinjaman dan moratorium.

Sehubungan itu jelasnya, bagi semua golongan B40 dan rakyat yang terjejas ekoran kehilangan pekerjaan serta perusahaan mikro dan PKS yang tidak dibenarkan beroperasi dalam tempoh PKP (Perintah Kawalan Pergerakan), mereka diberi pilihan untuk mendapatkan kelulusan moratorium secara automatik selama tiga bulan atau boleh memilih mendapatkan pengurangan bayaran balik secara ansuran sebanyak 50 peratus selama tempoh 6 bulan.

Beliau berkata, inisiatif itu akan dilaksanakan segera pada Jun yang dijangka memanfaatkan lebih dari lima juta peminjam dengan nilai sehingga RM30 bilion.

“Insya-Allah, industri perbankan akan memberikan maklumat lebih terperinci berhubung perkara ini mulai esok. Saya berharap, pengumuman moratorium automatik ini dapat memberi sedikit kelegaan kepada peminjam institusi perbankan. Para peminjam hanya perlu menghubungi bank masing-masing untuk mendapat manfaat bantuan ini,” katanya dalam Perutusan Khas Perdana Menteri: Bantuan PKP 3.0 malam ini.

Muhyiddin memberitahu, kerajaan juga akan melancarkan Skim Rehabilitasi Sewa Beli Bas dan Teksi pada minggu ini dengan nilai peruntukan RM1 bilion dan melalui skim itu, pengusaha bas dan teksi yang layak boleh mendapatkan moratorium pinjaman sehingga 12 bulan dan melanjutkan tempoh pinjaman sehingga 36 bulan.

“Saya menyarankan supaya agensi dan syarikat kerajaan menawarkan penangguhan bayaran balik pinjaman serta diskaun sewa premis perniagaan. Pihak Mara akan meneruskan program MARA PRIHATIN Peace of Mind yang dibuka sehingga 31 Julai 2021.

“Peminjam boleh memohon secara dalam talian untuk membuat penjadualan semula bayaran balik pinjaman pelajaran atau moratorium. Bagi usahawan Mara yang terkesan akibat penutupan ekonomi, pemberian diskaun 30 peratus ke atas sewaan premis perniagaan akan diberi untuk Mei sehingga Julai ini,” katanya.

Sumber-Utusan

PEMBIAYAAN PERIBADI INSTANT APPROVE BANK 2020

PEMBIAYAAN PERIBADI INSTANT APPROVE BANK 2020

Pihak iCorp telah berbesar hati untuk berkongsi dengan pihak Pinjaman Peribadi Bank (PPB) beberapa promosi pinjaman peribadi October 2020. Promosi ini adalah khusus untuk mereka yang sedang mencari pinjaman. Jika anda ingin pinjaman peribadi lulus pada hari yang sama, ini adalah pelan pinjaman peribadi untuk anda. Terdapat dua bank yang menawarkan pinjaman peribadi instant approval, iaitu RHB melalui RHB Easy dan Citibank melalui Citibank Personal Loan.

RHB Easy-Pinjaman Express

Pihak RHB menawarkan pinjaman peribadi konvensional RHB Easy untuk mereka yang ingin permohonan pinjaman lulus pada hari yang sama.

Ciri utama pinjaman ini ialah:-

  • Jumlah pinjaman dari RM2,000 hingga RM150,000.
  • Tempoh pinjaman dari 12 bulan hingga 84 bulan.
  • Caj kadar faedah tetap serendah 8.18% p.a.
  • Ditawarkan kepada kakitangan swasta dan mereka yang bekerja sendiri.
  • Permohonan tanpa dokumen (paperless application).
  • Lulus segera (instant approval).

Syarat kelayakan ringkas pinjaman ini ialah:-

  • Berumur tidak kurang 21 tahun hingga 55 tahun.
  • Berpendapatan gaji kasar RM3,000/bulan digalakkan untuk kelulusan segera dan permohonan tanpa dokumen.

Citibank Personal Loan

Citibank Personal Loan yang ditawarkan oleh pihak Citibank adalah pelan pinjaman peribadi konvensional dengan tempoh lulus tidak lebih dari 24 jam.

Ciri utama pinjaman ini ialah:-

  • Jumlah pinjaman dari RM5,000 hingga RM150,000.
  • Tempoh pinjaman dari 24 bulan hingga 60 bulan.
  • Caj kadar faedah tetap serendah 5.88% p.a. (Caj yang lebih rendah untuk pemegang kad kredit Citibank).
  • Ditawarkan kepada kakitangan swasta.
  • Lulus sehingga 10 kali ganda pendapatan.
  • Permohonan tanpa dokumen (paperless application).
  • Lulus segera (instant approval).

Syarat kelayakan ringkas pinjaman ini ialah:-

  • Berumur tidak kurang dari 21 tahun hingga 60 tahun.
  • Berpendapatan gaji kasar tidak kurang dari RM4,000 (untuk pemegang kad kredit Citibank) atau RM5,000 (tidak mempunyai kad kredit Citibank).

Pinjaman Peribadi Penyatuan Hutang (Debt Consolidation)

Untuk mereka yang inginkan pinjaman dengan ciri penyatuan hutang pula, terdapat dua pelan pinjaman peribadi yang sangat sesuai untuk anda mohon.

Bagi yang tidak tahu apa itu penyatuan hutang atau debt consolidation; pinjaman yang mempunyai ciri ini membenarkan anda menghimpun semua pinjaman yang aktif, atau hutang anda ke dalam satu pinjaman baru. Ini memudahkan dan meringankan beban kerana kebanyakan pinjaman peribadi penyatuan hutang mempunyai jumlah pinjaman  yang tinggi dan caj kadar faedah/keuntungan yang rendah.

Alliance Bank CashFirst Personal Loan

Pelan pinjaman daripada Alliance Bank ini membenarkan penyatuan hutang dengan caj kadar faedah yang rendah.

Ciri utama pinjaman ini ialah:-

  • Jumlah pinjaman dari RM5,000 hingga RM200,000.
  • Tempoh pinjaman dari 12 bulan hingga 84 bulan.
  • Caj kadar faedah tetap serendah 4.99% p.a.
  • Ditawarkan kepada semua sektor pekerjaan (kerajaan/GLC/swasta/bekerja sendiri/pesara).
  • Penyatuan hutang (debt consolidation).
  • Tiada caj proses.
  • Tiada caj penamatan awal.

Syarat kelayakan ringkas pinjaman ini ialah:-

  • Berumur tidak kurang dari 21 tahun hingga 60 tahun.
  • Berpendapatan gaji kasar tidak kurang dari RM3,000 sebulan.

Standard Chartered CashOne Debt Consolidation

Seperti namanya, pinjaman peribadi Standard Chartered ini ditawarkan khas kepada pemohon yang ingin menghimpunkan semua pinjaman mereka kepada satu pinjaman.

Ciri utama pinjaman ini ialah:-

  • Jumlah pinjaman dari RM3,000 hingga RM250,000.
  • Tempoh pinjaman dari 12 bulan hingga 84 bulan.
  • Caj kadar faedah tetap serendah 5.50% p.a.
  • Ditawarkan kepada kakitangan sektor swasta.
  • Penyatuan hutang (debt consolidation).
  • Kad kredit percuma jika lulus.
  • Tiada caj proses.
  • Tiada caj penamatan awal.

Syarat kelayakan ringkas pinjaman ini ialah:-

  • Berumur tidak kurang dari 21 tahun hingga 60 tahun.
  • Berpendapatan gaji kasar tidak kurang dari RM3,000 sebulan.

Mulai 1 Mei Ini, Faedah Akan Dikenakan Semasa 6 Bulan Moratorium

Mulai 1 Mei Ini, Faedah Akan Dikenakan Semasa 6 Bulan Moratorium

Kenyataan terbaru Bank Negara dan Persatuan Bank Malaysia mengatakan yang hire purchase & fixed rate loan akan dikenakan interest sepanjang tempoh moratorium jika kita pilih untuk ambil moratorium tersebut. Bermaksud yang terlibat adalah loan kereta dan juga personal loan. Hutang rumah tak ada apa-apa perubahan.

Beza yang dulu dengan sekarang?

Dalam kenyataan sebelum ini, moratorium untuk loan kereta dan personal loan tak akan ada apa-apa bayaran tambahan. Cuma panjangkan tempoh bayaran loan selama 6 bulan. Umpama dapat loan holiday selama 6 bulan. Sekarang interest akan dikenakan untuk tempoh 6 bulan cuti bayar tu. Jadi berapa jumlah extra yang kita kena bayar kalau ambil Moratorium?

Boleh guna formula ni untuk kira lebihan interest yang perlu dibayar, Extra Interest = (Jumlah bayaran bulanan x 6 bulan) x interest rate x (baki tempoh pinjaman dalam tahun + 0.5)

Contoh untuk loan kereta,

Bayaran bulanan = RM1,000
Interest rate = 3%
Baki tempoh pinjaman = 5 tahun

Extra interest = RM1,000 x 6 bulan x 3% x (5 + 0.5) = RM990

Lebihan interest sebanyak RM990 ini perlu dibayar samada:

  1. Terus bayar lump sum instalment tertangguh 6 bulan itu sebaik sahaja habis tempoh moratorium 6 bulan (October 2020). Tak perlu bayar lebih instalment seterusnya dan tempoh pinjaman masih sama.
  2. Bayar jumlah instalment seperti biasa bermula October 2020, tapi tempoh bayaran akan dipanjangkan untuk tampung lebihan interest.
  3. Bayar dengan jumlah instalment yang lebih tinggi setiap bulan bermula October 2020, tetapi tempoh pinjaman akan kekal sama.

Boleh rujuk dengan bank masing-masing untuk kaedah bayaran yang lebih tepat.

Sebelum ini memang “no brainer” punya pilihan untuk kita ambil moratorium untuk loan kereta & personal loan sebab tak ada kena bayar extra.

Tapi memandangkan sekarang dah kena charge, adakah masih sesuai untuk kita ambil?

Kalau tanya saya personally, saya memang akan tetap ambil juga moratorium ni.

Pun masih atas sebab yang sama seperti apa yang saya kongsikan sebelum ni.

  1. Kita perlukan tunai sebanyak mungkin sepanjang tempoh krisis ini.
  2. Ada syarikat besar yang tersenarai dalam Bursa pun sudah mula potong gaji pekerja sebanyak 4%. Keadaan ekonomi masih belum pulih sepenuhnya.
  3. Lebihan tunai itu boleh kita guna untuk hapuskan hutang jahat seperti kad kredit.
  4. Jumlah interest lebihan yang dikenakan masih lagi munasabah. Kita hanya perlu bayar RM990 untuk dapat lebihan tunai RM6,000 selepas 6 bulan (guna contoh di atas)
  5. RM6,000 itu saya boleh gandakan sebanyak paling kurang 10% sebulan di pasaran saham. Lepas 7 bulan dah boleh berkembang 100% menjadi RM12,000.

Terpulang kepada pilihan masing-masing untuk ambil atau tidak. Ada orang malas nak pening-pening, dia bayar sahaja macam biasa. Yang ada skill untuk melabur, memang dia akan ambil lebihan tunai tersebut. Semoga pencerahan di atas mampu membantu anda membuat keputusan.

Sumber – iCorp Consultancy

Pembiayaan Islam, Pinjaman Sewa Beli akan formaliti moratorium

Pembiayaan Islam, Pinjaman Sewa Beli akan formaliti moratorium

KUALA LUMPUR – Institusi perbankan sedang dalam proses memformalkan perjanjian-perjanjian bagi mencerminkan semakan terhadap syarat pembayaran balik dengan pihak peminjam/pelanggan yang mempunyai pinjaman sewa beli dan pembiayaan Islam berkadar tetap bagi pelaksanaan moratorium 6 bulan untuk pembayaran pinjaman/pembiayaan.

Langkah ini bagi memenuhi keperluan prosedur di bawah Akta Sewa Beli 1967 dan keperluan Syariah yang terpakai bagi apa-apa perubahan yang dibuat terhadap syarat perjanjian-perjanjian tersebut, termasuk perubahan kepada jadual pembayaran dan/atau jumlah pembayaran berikutan moratorium ini.

Bank Negara Malaysia (BNM) berkata, ia telah meminta institusi perbankan untuk mengambil langkah-langkah yang perlu bagi memastikan peminjam/pelanggan diberikan maklumat yang jelas mengenai proses dan perubahan terhadap syarat perjanjian mereka, selain menetapkan cara paling sesuai dan mudah untuk memuktamadkan perjanjian-perjanjian tersebut dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan.

Bermula pada 1 Mei 2020, peminjam/pelanggan yang mempunyai pinjaman sewa beli dan pembiayaan Islam berkadar tetap akan menerima notis pemberitahuan melalui khidmat pesanan ringkas (SMS), e-mel atau surat berdaftar daripada institusi perbankan mereka berhubung dengan langkah-langkah yang perlu diambil untuk menyempurnakan proses penangguhan pembayaran pinjaman/pembiayaan mereka di bawah moratorium ini.

Institusi perbankan juga akan menyediakan bagi setiap peminjam/pelanggan maklumat terperinci mengenai perubahan yang dibuat terhadap setiap perjanjian pinjaman sewa beli atau pembiayaan Islam berkadar tetap mereka.

Maklumat tersebut mengandungi jadual pembayaran balik semakan dan apa-apa perubahan terhadap jumlah pembayaran, yang meliputi jumlah kadar faedah/keuntungan biasa yang terakru sepanjang tempoh moratorium.

Bank Pusat itu menambah, peminjam/pelanggan yang tidak berhasrat untuk mengambil moratorium kini boleh memaklumkan kepada institusi perbankan mereka dan meneruskan semula pembayaran berjadual mengikut syarat perjanjian mereka yang sedia ada.

Dalam hal ini, institusi perbankan akan memberikan masa yang mencukupi kepada peminjam/pelanggan mereka untuk menjelaskan apa-apa bayaran terkumpul/tertunggak yang sebelum ini ditangguhkan di bawah tempoh moratorium.

Institusi perbankan tidak akan mengenakan caj bayaran tertunggak atau bayaran lewat ke atas pembayaran tertangguh tersebut sehinggalah masa pembayaran perlu dibuat mengikut jadual pembayaran semakan yang disetujui dengan peminjam/pelanggan.

Peminjam/pelanggan digalakkan untuk merujuk laman sesawang, portal perbankan internet atau pusat hubungan institusi perbankan mereka untuk maklumat lanjut

Penangguhan 1 Bulan lagi – COVID19

Penangguhan 1 Bulan lagi – COVID19

Akibat penularan wabak Covid-19 serta lanjutan tempoh PKP di Malaysia. AEON Credit kali ini telah memberi kepada pelanggan mereka 1 bulan lagi penangguhan pembayaran pinjaman. Ini kerana ramai orang masih tidak dapat bekerja serta menjalankan perniagaan mereka akibat penularan wabak ini.

Insititut kewangan lain juga telah memberi penangguhan sehingga September 2020 bagi meringankan beban orang ramai yang tidak dapat bekerja dan ada juga yang telah diberhenti kerja akibat perniagaan majikan mereka terjejas ketika ini.

Dibawah ini kenyataan rasmi dari pihak AEON Credit Malaysia.

× Perlukan bantuan?